Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко: «Будуємо найпотужнішу систему реабілітації в Європі»

З робочим візитом до Тернополя завітав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Під час перебування очільника МОЗ було підписано Меморандум про створення центрів досконалості з шістьма медичними закладами України. Один з них діятиме на базі нейрореабілітаційного відділення Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні, фахівці якого демонструють відмінні результати та сучасні методи відновного лікування.

Під час зустрічі з медичними працівниками та журналістами Віктор Ляшко, зокрема, зазначив, що впродовж останніх років у МОЗ активно працювали над створенням сучасної системи надання реабілітаційної допомоги в Україні. Чи відбулася програма «перезавантаження», як надалі розвиватиметься система відновного лікування та навіщо створюють центри досконалості? Про це міністр розповів у деталях.

«Створюємо центри досконалості, де використовують найкращі реабілітаційні практики»

«Наша мета нині – щоб у кожній кластерній лікарні на території, де не ведуться бойові дії, з’явилося реабілітаційне відділення з мультидисциплінарними командами та ліжковим фондом від 30 до 60 ліжко-місць, залежно від потужності медичного закладу. Цей процес вже врегульований відповідними законодавчими актами та постановами Кабінету Міністрів України», – зазначив міністр.

(Зліва направо): міністр охорони здоров’я України Віктор ЛЯШКО, завідувач нейрохірургічного відділення Олексій ЛЕОНТЬЄВ, старша медсестра операційного відділення Ніна ГАЙДУКЕВИЧ, генеральний директор обласної психоневрологічної лікарні Володимир ШКРОБОТ, очільниця департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольга ЄРМОЛЕНКО

На черзі – впровадження цього завдання. Наразі в країні вже визначено 198 кластерних лікарень, де мають з’явитися сучасні реабілітаційні відділення. 67 відсотків закладів, в яких діють реабілітаційні відділення, потребують додаткових інвестицій у проведенні капітальних, поточних ремонтів і зовнішнього оздоблення. « Зрозуміло, для дотримання певних вимог лікарні мають потребу у фінансуванні, отож у рамках проєкту, який МОЗ втілює у співпраці зі Світовим банком, плануємо закупівлю обладнання для фізичної терапії, що дає можливість забезпечити практично всі реабілітаційні відділення».

Доволі активна співпраця, зокрема зі Світовим банком, дає можливість укомплектовувати не лише реабілітаційні відділення кластерних лікарень, але й кабінети асистивних технологій, які насичують інвалідними візками, ортезами та іншим приладдям, що допомагає в реабілітації пацієнтів.

(На передньому краї зліва направо): ректор ТНМУ, професор Михайло КОРДА, проректор нашого університету, професор Степан ЗАПОРОЖАН

Наступне найважливіше завдання – кадрове. Але як втамувати кадровий голод, що може охопити медичні заклади, які готуються надавати реабілітаційну допомогу? В Україні вже працює понад 6 300 фахівців з реабілітації. Загалом у закладах охорони здоров’я є 7 160 посад для фахівців з реабілітації. На Тернопільщині трудиться 228 фахівців, ще 40 посад – вільні.

«Мали проблему, коли фахівці не йшли працювати за фахом. Причина – незадовільні умови праці, низька заробітна платня та інші чинники, які не мотивували до праці в системі охорони здоров’я. Наразі це вже в минулому. Ми запровадили певні інновації, які змінюють старі підходи, зокрема, прирівняли всіх, хто є членами мультидисциплінарної команди, до професій з вищою немедичною освітою. Відповідно до Указу Президента, вони повинні отримувати зарплатню не нижчу 20 тисяч гривень», – пояснив міністр. Він також додав, що в медичних закладах, які покликані надавати послуги з реабілітації, створюватимуть умови, що відповідають усім європейським стандартам та можливістю доступу до якісної освіти, зокрема на післядипломному рівні.

«Ми створюємо центри передового досвіду, так звані центри досконалості в тих закладах, де використовують найкращі практики та технології. Вони – приклад, на який потрібно рівнятися. Лише так вдасться створити найпотужнішу систему реабілітації в Європі», – переконаний Віктор Ляшко.

(Зліва направо): пацієнт Іван БІЛОУС і фізичний терапевт, випускник ТНМУ Іван ПЕТРІВ

Наразі таких базових центрів є шість – у Дніпрі, Івано-Франківську, Тернополі, Вінниці, Києві та Ужгороді. Вони охоплюють надання реабілітаційних послуг військовим, пацієнтам з травмами спинного мозку, важкою нейротравмою, які потребують складної скелетної реабілітації, в разі ампутацій. Такі центри слугуватимуть ще й для якісної підготовки спеціалістів. Туди приїздитимуть за здобуттям досвіду мультидисциплінарні команди з молодими спеціалістами, які завершили навчання у навчальному закладі, а також люди, які вже працюють, але хочуть здобувати новий досвід. На базі центрів започаткують нові практики, готуватимуть команду тренерів, які в подальшому навчатимуть фахівців з усієї України. Ці методи впроваджують для того, аби забезпечити доступність реабілітаційних послуг.

Члени мультидисциплінарних команд таких центрів досконалості будуть першими, кого скеровуватимуть до країн Європи в рамках міжнародного медичного партнерства. Там вони отримуватимуть нові знання, якими згодом ділитимуться зі своїми колегами в центрах досконалості в Україні. У міністерстві сподіваються, що цей зарубіжний досвід згодом дійде до кожного реабілітаційного відділення. Відповідно й іноземних колег запрошуватимуть до наших реабілітаційних центрів, аби вони мали можливість ознайомитися з тим досвідом, який нагромадився в лікуванні бійців з вогнепальними пораненнями з часу повномасштабного вторгнення рашистів в Україну.

«Зрозуміло, що після стаціонарної реабілітації має бути амбулаторна, яка проводиться на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги, – зауважив Віктор Ляшко. – Наразі ми вже запустили показові зразки, де дотримано певних вимог, і можна пересвідчитися, як сімейні лікарі працюють з людьми, які потребують довготривалої реабілітації. Найближчим часом продемонструємо, як це відбувається».

Окрема група хворих – апалічні пацієнти, яким реабілітаційна допомога, на жаль, не може забезпечити повернення до соціальноактивного життя. На останній Раді безбар’єрності було прийнято та прописано рішення, що в кожному реабілітаційному відділенні, кластерній лікарні потрібно створити «Палату Героїв». Облаштована вона має бути згідно з визначеними вимогами, аби забезпечити довготривалий догляд за людиною, яка не може сама себе обслуговувати. На базі Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни, ветеранів МОЗ України, що у селі Циблі Переяслав-Хмельницького району Київської області, створюють заклад, в якому буде масштабовано сучасні практики з догляду за апалічними хворими.

Ерготерапевтка Ольга ОСАДЧУК проводить процедуру

Наразі ж визначено центри досконалості в Україні:

– відділення гострої дитячої реабілітації НДСЛ «Охматдит»;

– Центр фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради»;

– відділення фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Міська клінічна лікарня № 4 Дніпровської міської ради»;

– відділення фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології Закарпатської обласної ради»;

– Центр реабілітації Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І. Ющенка;

– нейрореабілітаційне відділення КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня».

«Нейрореабілітаційне відділення в психоневрологічній лікарні – зразок центру досконалості»

Відвідав міністр охорони здоров’я військовослужбовців, які проходять курс відновної терапії в нейрореабілітаційному відділенні Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні. Познайомився також з фахівцями, які тут працюють.

Іван Білоус – військовослужбовець Збройних сил України родом з Краматорська, був поранений на Луганщині. Каже, коли отримав важке поранення, перша думка була, щоб вижити, на те, що буде ходити, не сподівався. Але реабілітологи нейрореабілітаційного відділення поставили чоловіка на ноги. Фізичний терапевт Іван Петрів, до слова, випускник Тернопільського медичного університету розповідає, що Іван Білоус після операції був у важкому стані, спочатку жодних рухів не міг зробити ногами. Коли ж його запитали: «Чого очікуєте від реабілітації?», то він сказав, що хоча б в інвалідному візку самостійно пересуватися. «На перших етапах була просто ходьба у спеціальних адаптивних пристроях, ортезах. Підбирали йому ходунки, на які б він міг опиратися, адже в бійця також погано працювали руки на той час, коли він до нас приїхав. Тішимося, що допомогли нашому захисникові» , – розповів Іван Петрів.

Віктор Ляшко мав розмову з воїнами, які займалися в тренажерній залі, проходили заняття з ерготерапії, почув їхні вдячні відгуки про роботу фахівців відділення та поділився власними враженнями із журналістами: «Сьогодні ми почули історії пацієнтів – наших захисників, яких поставили на ноги, повернули до соціальноактивного життя саме завдяки роботі команди лікарів, реабілітологів цього медичного закладу. Це й справді дієві реабілітаційні заходи, бо вони дарують людям радість життя, можливість рухатися, ходити, бути активними. Нейрореабілітаційне відділення Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні – зразок центру досконалості, які ми прагнемо створити по всій Україні. Мріємо, щоб такі умови та фахівці були в кожній кластерній лікарні. Медичному закладу бажаю подальшого процвітання», – завершив спілкування міністр.

Лариса ЛУКАЩУК

Світлини авторки та пресслужби Тернопільської ОВА